Cari kerja? - Website Popular Khas untuk Job Seeker.

11:51 PM

Assalamualaikum.


Baru grad and tengah mencari kerja? Or need a job improvement atau seeking for a better pay? Here are some idea and popular website yang korang boleh cuba. 

1) Jobstreet.
Migha very sure yang nie memang tak asing lagi bagi all Job Seeker outside there. 

2) Jensjob.com
2nd website yang Migha boleh recommend dekat korang is Jensjob. Even tak se"famous" Jobstreet, the listed company dekat Jensjob pun banyak, user friendly pun yer jugak.


3) Jobstore.com
Well, this website quite new for me. Lepas selesai mengkaji dan menelaah this website for some time, what Migha can say this website will be another good platform untuk Recruiter post their job vacancy. It's a YES. :) 

4) JobsDB
JobsDB boleh dikatakan macam adik beradik Jobstreet. Ada syarikat dari dalam dan luar negara.

5) Mudah.my
Selalunya dekat sini kita bukak nak cari rumah sewa lah, beli barang 2nd hand lah. Why dont this time bukak mudah untuk cari kerja. Mana la tau ada kerja yang korang berminat untuk apply.

6) Majalah.com
Majalah.com nie actually local website where macam-macam benda korang boleh cari kat sini. Bukan setakat cari kerja, malah bagi yang berminat untuk join dropship agen untuk tambah pendapatan kat sini tempat dia. :)

7) Linkedin
This 1 is a social media ala-ala facebook and "World Largest Professional Network". Profile korang akan nampak seolah-olah resume tapi dalam bentuk Facebook. You can post anything. You can connect with anyone. So selain dari on Facebook why dont luaskan connection korang melalui Linkedin and add orang-orang yang berkenaan especially in HR department.

8) Maukerja.my
Another local website yang korang boleh try.


So far, banyak lagi platform and website yang korang boleh go and find a job there. This might help korang yang tengah mencari kerja. 3 tahun bergelumang dengan HR sikit sebanyak ini membantu bila tengah terdesak cari staff nak isi post yang vacant.

Hope this might help uols. Selamat Berjaya. :) 



You Might Also Like

6 dah "bash" Myra

  1. Bagus migha listkan. Ada juga yang ros belum tahu.

    ReplyDelete
  2. semoga membantu mereka yang memerlukan

    ReplyDelete
  3. ramai sedang cari kerja, semoga membantu mereka

    ReplyDelete
  4. bagus. sesuai sangat tuk mereka yang masih struggle untuk mencari kerja ;)

    ReplyDelete
  5. terima kasih atas perkongsian =)

    ReplyDelete

Like us on Facebook

Followers