Checklist Sebelum Balik Beraya di Kampung.

9:17 PM

Assalamualaikum.

Salam 23 Ramadhan.


Hari nie hari Ahad terakhir sebelum kita menyambut Aidilfitri. Masa macam sekarang nie dekat mana pun sesak, mana dengan yang nak shopping raya, tak kurang jugak dengan yang sibuk membeli barang untuk buat kuih.

Dalam masa macam nie Migha ambil pendekatan untuk lepak dekat rumah dan siapkan packing mana yang patut. Ye la jauh perjalan ke Kedah nun. Takut ada yang tertinggal nanti. So, kat sini Migha sediakan senarai semak sebelum kita balik beraya di kampung. Harapnya dapat la membantu sedikit sebanyak.

1. BARANG KEPERLUAN
Haa. Yang nie memang selalunya seminggu sebelum balik kampung Migha dah start mengemas. Takot ada yang tertinggal ye la bukan dekat weh nak patah balik. Jom Migha listkan barang keperluan apa yang perlu kita bawak bila nak balik beraya.
  * Baju Harian yang mencukupi. Selain baju harian pakaian dalam jangan pulak dilupakan.
  * Baju Raya, Kasut Raya, Handbag, Tudung Raya dll. Menangis la kalau tertinggal nie. 
  * Toiletries - berus gigi, sabun mandi, perfume dan barangan mekap. 
  * Camera/ GoPro/ DSLR. Takkan la korang tak nak bergambar dengan family masa hari raya nanti.
  * Charger/ Powerbak. Yang nie penting sekali ya tuan-tuan dan puan-puan. Bawak balik DSLR tapi tertinggal charger pun tak guna jugak.
  * Personal Care - cermin mata, contact lens, ubat-ubatan, minyak angin. Untuk orang macam Migha sangat penting untuk tidak tertinggal "beg ubat". Naya kalau tertinggal. 

 

2. SERVIS KERETA
Yaa. Since nak berjalan jauh nie kena la hantar kereta tue servis. Barulah "Bumblebee" sihat. Ye la ini untuk pastikan perjalanan kita lancar dan selamat sampai ke destinasi.

 

3. TOPUP TOUCH N' GO
Memandangkan PLUS dah umumkan yang kaunter tambah nilai akan ditutup untuk melancarkan perjalan dari 22 Jun sehingga 2 Julai, ada baiknya korang topup dulu kad Touch n' Go korang sebelum perjalan. 

4. PASTIKAN RUMAH DITINGGALKAN DALAM KEADAAN SELAMAT.
Sebelum korang keluar rumah, check dulu kepala gas. Pastikan kepala gas tu dicabut. Kunci semua tingkap dan pintu rumah korang. Kalau boleh biarkan ada 1 lampu yang terpasang, takde la pencuri tahu yang memang rumah korang tak berpenghuni sepanjang seminggu nanti. Dah kunci rumah jangan pulak tertinggal kunci kat dalam. - Pesanan nie memang khas untuk Migha sebab pernah tertinggal kunci kat dalam bilik. 

 

Yaaa semua dah ada dan dah check? Yaaayy. We're ready to go. Pandu kereta dengan selamat. Kalau mengantuk berhenti R&R dan berehat dulu ok. 

"PANDU CERMAT, JIWA SELAMAT. INGATLAH ORANG YANG TERSAYANG"

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. MAAF ZAHIR & BATIN.

 

You Might Also Like

9 dah "bash" Myra

  1. Yeay..selamat hari raya migha..

    ReplyDelete
  2. Balik beraya ada checklist rupanya.
    Thanks.

    ReplyDelete
  3. Selalunya nak exam, nak kawen je ade checklist. Raya pun nak kena eh? hihi

    ReplyDelete
  4. fuhh, satu pun IQ tak buat lagi, sibuk sangat sekarang..huhu

    ReplyDelete
  5. I just remember I didn't turn off the wifi once I reach my parents'. huaaaa TT__TT

    ReplyDelete
  6. No 4 tu nak tambah sikit.
    Sampah jangan lupa buang haru-biru bila balik nanti dapur penuh dengan ulat sampah pulak ngeh! ngeh! ngeh!.

    ReplyDelete
  7. Clearkan makanan dalam peti. Kang blackout rumah bau wangi. Hahaha

    ReplyDelete
  8. Selamat hari raya.
    Jangan main meriam di malam raya. Siang raya boleh.

    ReplyDelete

Like us on Facebook

Followers